top of page
  • Writer's pictureOtto Antikainen

Luovuuden loppu?

Kyllä, tämä teksti liittyy tekoälyyn.


Palataan aluksi Aalto-yliopistolle, vuoteen 2020.


Oppimisen intoa puhkuva markkinoija saa kurssilukemiseksi kaksi vuotta aiemmin julkaistun artikkelin, jossa ennustetaan tekoälyn kehitystä. Sen viesti on tämä:


AI suoriutuu tulevaisuudessa lähes kaikista ihmisten nykyään tekemistä töistä. Se ottaa haltuun yhden älykkyystason ja sen alle putoavat tehtävät kerrallaan, ja etenee siitä koneelle vaativampiin luokkiin. Kas näin:


Ensimmäisenä tulilinjalla ovat mekaanista älykkyyttä vaativat tehtävät, jotka edellyttävät kaavamaista toimintaa ja vain vähän oppimista. Seuraavana analyyttiset tehtävät, joissa oppiminen tapahtuu datan pohjalta. Sen jälkeen intuitiiviset tehtävät, joissa oppiminen edellyttää ymmärtämistä. Viimeisenä tekoäly virittää "aivosolunsa" empaattisiin tehtäviin, joissa oppimista ohjaa kokemus.


"Okei", ajattelee maisteriopiskelija. "Markkinointi on luovaa työtä. Se vaatii mekaanista tekemistä, analysointia, intuitiota ja empatiaa – eli tässähän näyttäisi käyvän ihan hyvin!"


Tekoälyhype jatkuu. Opiskelija valmistuu ja jatkaa töitä markkinoinnin parissa huolettomin mielin, odotellen seuraavaa isoa uutista.


Sitten tuli ChatGPT


Open AI:n julkaisema ChatGPT (GPT-3) laittoi maailman sekaisin loppuvuonna 2022. Niin sekaisin, että tässä vaiheessa (kesäkuu 2023) tuo puistattava kirjainyhdistelmä – c-h-a-t-g-p-t – laahustaa hypevastaisen markkinoijan näytölle syvän huokauksen kanssa.


Samalla loikka helppokäyttöisen generatiivisen tekoälyn kehityksessä ihastuttaa ja hämmästyttää. Yhtäkkiä kuka tahansa voi mennä nettiin, antaa koneelle promptin ja kirjoittaa sekunneissa hakukoneoptimoidun blogiartikkelin. Loppuvuoden somepostaukset. Koko verkkosivuston sisällöt uusiksi.


Analysoida massiivisen määrän dataa ja tiivistää löydökset pariin lauseeseen. Listata ideoita erottuvasta markkinointikampanjasta. Kerätä kasaan ainekset uutta liikeideaa ja brändiä varten.


Clickbaitien perusteella lähes mitä tahansa – ja naurettavan helposti.


"Mutta entäs analytiikka, intuitio ja empatia? Meillähän piti olla vielä aikaa."


"Eihän tässä näin pitänyt käydä."


Entäs luovuus?


Mekaaninen, analyttinen, intuitiivinen, empaattinen. Mihin väliin luovuus tipahtaa?


Luovuus on yksinkertaistettuna uusien asioiden yhdistelemistä tai vanhojen asioiden yhdistelemistä uusilla tavoilla.


Tai kuten ChatGPT vastaa: kyky ajatella ja ilmaista itseään omaperäisellä ja innovatiivisella tavalla.


chatgpt määritelmä luovuus

Kuten arvata saattaa, ChatGPT suoriutui tästäkin tehtävästä paremmin. Oma tiivistykseni nimittäin myöntäisi tekoälyn olevan luova. Tekoäly itse puhuu ajattelusta ja ilmaisusta, joihin tekoäly ei pysty.


Generatiivinen tekoäly luo muttei ole luova.


ChatGPT, Midjourney ja muut räjähtäneet tekoälysovellukset luovat päräyttäviä asioita salamannopeasti, mutta ne tekevät sen ennustamalla ja ehdottamalla niihin syötetyn aineiston ja siitä opittujen mallien mukaan. Eivät ajattelemalla, että nyt keksitään jotain uutta.


Tekoäly ei poista tilaa luovuudelta


Luovuus on siitä hieno luonnonvara, että se ei voi loppua maailmasta.


Olosuhteet muuttuvat, mutta aina on tilaa luovalle ongelmanratkaisulle – se vain kohdistuu uusilla tavoilla ja uudenlaisiin ongelmiin. Siinäkin vaiheessa, kun tekoäly tuuttaa ulos sellaisenaan julkaisukelpoisia tekstejä, kuvia, videoita, sovelluksia, mitä tahansa.


Tekoälyn ohjaajan rooli vaatii luovuutta. Tekoälyn tuotosten sovittaminen vaikuttaviksi kokonaisuuksiksi vaatii luovuutta. Sen määrittely, mitä markkinoija tekee sitten kun tekoäly osaa tehdä kaikki markkinoijan työt, vaatii luovuutta. Niin kauan kuin ihmisiä on olemassa, on myös luovuutta.


Tällä hetkellä nähdään, että itse asiassa tekoäly kiihdyttää ja laajentaa luovaa prosessia. AI tönäisee ihmistä eteenpäin kun luovuus takkuaa. Se ruokkii inspiraatiota tarjoilemalla eteemme sellaisia vaihtoehtoja, joiden tuottaminen ihmisaivoilla veisi tuntikaupalla työaikaa.


Onko luova työ turvassa?


Paljon muuttui muutamassa vuodessa, ja kaikki viittaa siihen, että tahti sen kuin kiihtyy. Sama opiskelija, joka näki tekoälyn jonain tulevaisuuden juttuna, käyttää nyt tekoälyä päivittäin apurina.


ChatGPT oli herätys meille kaikille. Työtehtävät muuttuvat ja niin niiden pitääkin. Se kannattaa ottaa positiivisena asiana, koska muuten luvassa on pahaa mieltä, ja muutos jatkuu siitä huolimatta. Hereillä on hyvä olla jatkossakin, mutta ei luova työ mihinkään katoa.


Luovuus pitää siitä huolen.


-----


(Tämä artikkeli ideasta toteutukseen syntyi ihmisen päässä, lukuunottamatta ChatGPT:n antamaa määritelmää luovuudelle.)



bottom of page